Broumovský Opat speciál 12° pepřové


Obsah alkoholu : 5,0% obj.

Pepper - pepřový ležák je vyroben klasickým způsobem. V průběhu výroby je do piva přidán výtažek z pepře černého, ze kterého ja oddělena pálivá složka. Pivo je vyrobeno ve spoluprácí se společností Trumf international.

Kuličky pepře jsou vlastně plody pepřovníku černého, sklizené v nedozrálém stavu. Pochází z Indie, kde se používal už od starověku. Plody pepřovníku se sklízejí v různých stupních zralosti, známe tedy pepř černý, zelený, bílý i růžový. Pepřovník černý je stále zelená popínavá rostlina, připomínající chmel. Pepř se přidává do piva ve formě přírodního výtažku. Aby pivo nepálilo, je z tohoto výtažku oddělen piperin. Pepř černý se používá i ve farmacii. Silice z černého pepře se používá k inhalacím, masážím i do koupelí. Snižuje horečku, napomáhá trávení a zmírňuje bolesti břicha.

Pivovar Broumov obsadil 2.místo v kategorii PIVOVAR 2006 udělované každoročně Sdružením přátel piva.

V malebné krajině východních Čech, za hradbou Broumovských stěn, v blízkosti Adršpašských skal, v části Broumova zvané Olivětín, se nachází jeden z nejstarších klášterních pivovarů v Čechách. Pivovar je pokračovatelem tradice benediktinského pivovaru, umístěného původně v Broumovském klášteře. Jelikož původní klášterní pivovar několikrát vyhořel, rozhodla církev o vybudování nového pivovaru mimo areál kláštera. Ten byl postaven v letech 1712-1714.

Pivovar má vlastní sladovnu a je tak soběstačný s jednou z hlavních surovin k výrobě piva - ječným sladem. Má rovněž zdroj vlastní vody - v objektu pivovaru je artézská studna. Třetí základní surovinou k výrobě piva, kterou pivovar nakupuje, je žatecký chmel. Pivo je typickým představitelem tzv. "českého piva", chlebnatým, doprovázeným příjemnou chmelovou hořkostí a řízem, zlatožlutého zbarvení. Tedy kritéria, která preferuje český konzument.




Jak se vám tohle pivo u nás libilo? Zde jsou výsledky Vašeho hlasování (Stupnice 1 (nejlepší) - 7 (nejhorší)):

1  [16%]
2  [11%]
3  [6%]
4  [1%]
5  [2%]
6  [1%]
7  [63%]

Průměrná známka piva je 5.17

Pokud chcete hlasovat pro pivo, které se zrovna čepuje, naleznete jej i s hlasováním v panelu napravo. Pro návrat na seznam piv, která se u nás čepovala klikněte zde





























© 2006 - 2012 MCK