Rakovnický Bakalář 12,5° (za studena chmelené)


Jedná se o recepturu, která byla v pivovaru testována v 80. létech, kdy byl vrchním sládkem pan Jiří Holopírek, otec dnešního sládka a výrobního ředitele Radka Holopírka. Ten ke zrodu nového piva říká:

„Bakalář – světlý ležák za studena chmelený - je pivo vařené klasickou technologií. Na varně dostane plzeňský slad a chmel v nejvyšší kvalitě a v množství odpovídajícím zhruba světlému ležáku. K plzeňskému sladu jsou ve speciální kombinaci přidány karamelové slady, které pivu dávají vyšší barvu s temně zlatými odlesky. Potom kvasí zhruba deset dnů ve spilce v otevřených kádích, jako všechna naše piva. Odlišným technologickým krokem je dokvášení ve sklepě v ležáckých tancích. Tam na naše nové pivo v každém tanku čeká speciálně upravený balík chmelových hlávek. Chmel se v pivu po celou dobu ležení (minimálně 60 dnů) maceruje a dodává mu nezaměnitelnou a ničím nenahraditelnou chmelovou vůni a vyváženou hořkost.“

Nové pivo sice patří do kategorie ležáků, ale na rozdíl od standardního světlého ležáku Bakalář má vyšší původní stupňovitost (12,5% obj.) a tedy i obsah alkoholu – 5,2% obj.

Znalci na něm určitě ocení příjemnou hořkost, která se neobjevuje jen na kořeni jazyka, ale zaplní s každým douškem celá ústa. Bakalář za studena chlazený určitě připomene mnohým konzumentům typickou chlebnatost českých piv vařených podle tradičních receptur, která potvrzuje, že dobré pivo může opravdu být tekutým chlebem. Celý chuťový zážitek umocňuje výrazná chmelová vůně jedinečného Žateckého Červeňáku.




Jak se vám tohle pivo u nás libilo? Zde jsou výsledky Vašeho hlasování (Stupnice 1 (nejlepší) - 7 (nejhorší)):

1  [50%]
2  [25%]
3  [25%]
4  [0%]
5  [0%]
6  [0%]
7  [0%]

Průměrná známka piva je 1.75

Pokud chcete hlasovat pro pivo, které se zrovna čepuje, naleznete jej i s hlasováním v panelu napravo. Pro návrat na seznam piv, která se u nás čepovala klikněte zde





























© 2006 - 2012 MCK