Želiv Milo 12° (speciální várka)


Normálně bývá MILO American Ale svrchně kvašené světlé speciální pivo vyráběné s použitím ječného sladu a speciálních svrchních kalifornských pivovarských kvasnic. Tentokrát ovšem byla dodavatelem spletena zásilka kvasnic a doručeny byly taktéž svrchní kvasnice, ale pro kvašení pšeničných piv. Sládek pan Novák to přijal jako výzvu a zkusil uvařit jednu várku tohoto „hybridu“. Pivo je prý velmi pitelné, i když pro milovníky škatulkování piv nezařaditelné. Každopádně nezbývá než ochutnat…

Opat Milo Strobl se velice zasloužil o stavební i duchovní rozvoj celého kláštera po návratu premonstrátů na Želiv po více než 150leté konfiskaci kláštera. Za jeho vlády byl dostaven konvent.

Klášter Želiv byl založen roku 1139 a osazen řádem benediktýnů. Po 10 letech však benediktini byli vystřídáni premonstráty ze Steinfeldu, které sem dovedl blahoslavený opat Gotšalk. První zmínky o vaření piva v premonstrátském klášteře na Želivě jsou už ze 14 století. Dlouholetá tradice vaření piva v klášteře Želiv byla přerušena roku 1907, kdy klášter Želiv byl zachvácen velkým požárem, shořela nejen budova opatství a hospodářská stavení, ale i pivovar, který se nacházel, stejně jako dnes ve sklepení budovy opatství. Budova opatství byla během několika let obnovena, avšak klášterní pivovar nikoliv.

K obnově vaření piva na Želivě došlo roku 2003, kdy Kanonie ve spolupráci se dvě společníky založila Klášterní pivovar Želiv. Pivovaru se však moc nedařilo, měl zastaralou technologii a určitě mu neprospělo, že tehdejší majitelé používali pro vaření piv sladové koncentráty. Proto byla jeho činnost koncem roku 2009 ukončena.

V roce 2010 Kanonie premonstrátů založila nový pivovar Želivský klášterní pivovar a provedla základní rekonstrukci pivovaru, při které byla nejen instalována moderní výrobní technologie, ale i provedeny stavební úpravy. Pro své zákazníky připravili zážitkový pivovar, který nabízí nejen celou řadu druhů piv, jak klasických ležáků tak i speciálů, ale i svrchně kvašená piva typu American Ale nebo Abby Ale, ale také zajímavé exkurze v provozu pivovaru, či víkendové zákaznické vaření piva.




Jak se vám tohle pivo u nás libilo? Zde jsou výsledky Vašeho hlasování (Stupnice 1 (nejlepší) - 7 (nejhorší)):

1  [22%]
2  [44%]
3  [0%]
4  [0%]
5  [0%]
6  [0%]
7  [33%]

Průměrná známka piva je 3.44

Pokud chcete hlasovat pro pivo, které se zrovna čepuje, naleznete jej i s hlasováním v panelu napravo. Pro návrat na seznam piv, která se u nás čepovala klikněte zde





























© 2006 - 2012 MCK