Jopen Koyt


Koyt je starý holandský název pro piva typu gruit (svrchně kvašená piva kořeněná bylinami místo chmelu). Pivo má tmavě načervenalou barvu, silně zakalené, hustá světle béžová pěna, která krásně kroužkuje. Vyšší obsah alkoholu (8,5%) není moc rozpoznatelný ve vůni ani v chuti, takže opatrně... V chuti karamelové, dosti sladké, ovocné s bylinkovým dozníváním.

Haarlem bylo kdysi městem pivovarů. Místa jako Brouwersvaart (pivovarské kanál) Brouwerskade (pivovarské nábřeží) a Brouwershofje (Yard pivovarů) nám připomínají bohatou pivovarskou historii. Vaření piva bylo od roku 1400 nejdůležitější obchodní aktivitou města. Haarlemská piva byla vyvážena do celého světa a v některých provinciích se používala i jako forma měny.

V roce 1995 se skupina nadšenců rozhodla obnovit pivovarskou tradici jejich města a dostat zpět Haarlem na pivní mapu světa. V témže roce probíhali oslavy 750. výročí založení města a Jopen představil své první pivo Hoppenbier, které bylo uvařeno podle receptu z roku 1501.

Hoppenbier měl velký úspěch a proto přišla na řadu piva další – právě dnešní ochutnávka Jopen Koyt (pivo u něhož se podle středověkých receptur používají k ochucení byliny raději než chmel) a v roce 1999 byl představen Jopen Adriaan (další bylinné pivo uvařené podle receptu z roku 1407).




Jak se vám tohle pivo u nás libilo? Zde jsou výsledky Vašeho hlasování (Stupnice 1 (nejlepší) - 7 (nejhorší)):

1  [33%]
2  [50%]
3  [0%]
4  [17%]
5  [0%]
6  [0%]
7  [0%]

Průměrná známka piva je 2

Pokud chcete hlasovat pro pivo, které se zrovna čepuje, naleznete jej i s hlasováním v panelu napravo. Pro návrat na seznam piv, která se u nás čepovala klikněte zde





























© 2006 - 2012 MCK