Jopen Johannieter


Haarlem bylo kdysi městem pivovarů. Místa jako Brouwersvaart (pivovarské kanál) Brouwerskade (pivovarské nábřeží) a Brouwershofje (Yard pivovarů) nám připomínají bohatou pivovarskou historii. Vaření piva bylo od roku 1400 nejdůležitější obchodní aktivitou města. Haarlemská piva byla vyvážena do celého světa a v některých provinciích se používala i jako forma měny.

V roce 1995 se skupina nadšenců rozhodla obnovit pivovarskou tradici jejich města a dostat zpět Haarlem na pivní mapu světa. V témže roce probíhali oslavy 750. výročí založení města a Jopen představil své první pivo Hoppenbier, které bylo uvařeno podle receptu z roku 1501. Hoppenbier měl velký úspěch a proto přišla na řadu piva další.

Piva Jopen jsou vařena podle receptur, které byly uchovány v archívu haarlemského kláštera Saint Janskloosteer. Vařili je zde ve středověku mniši, kteří patřili do řádu johanitů pro své hosty i pro vlastní potřebu.

Dnešní ochutnávka Johannieter se vaří pouze sezóně a jde o velmi tmavé, silné (obsah alk. 9%obj.) a výživné pivečko. Jde vlastně o takový hybrid stylů Dubbelbok a Export Stout. K vaření jsou použity pšeničné a pražené slady. V chuti je mírně sladší s čokoládovými tóny, sušeným ovocem a karamelem.




Jak se vám tohle pivo u nás libilo? Zde jsou výsledky Vašeho hlasování (Stupnice 1 (nejlepší) - 7 (nejhorší)):

1  [89%]
2  [11%]
3  [0%]
4  [0%]
5  [0%]
6  [0%]
7  [0%]

Průměrná známka piva je 1.11

Pokud chcete hlasovat pro pivo, které se zrovna čepuje, naleznete jej i s hlasováním v panelu napravo. Pro návrat na seznam piv, která se u nás čepovala klikněte zde





























© 2006 - 2012 MCK