Pardubický Porter 19°


Obsah alk. : 8,0%obj., EPM 19° plato

Pardubický PORTER se vyrábí historicky již od roku 1891 ve varně dvourmutovým dekokčním způsobem. Jeho jedinečná nezaměnitelná chuť je dosahována neměnnou tradiční skladbou surovin – sladů, které jsou používány v nezaměnitelném poměru (slad český, bavorský – mnichovský, karamelový a barevný). Chmelí se výhradně českým chmelem.Požadované parametry jsou dále docíleny dlouhým hlavním kvašením za studena v klasické spilce. Kvašení je řízeno tak, aby bylo dosaženo potřebného množství alkoholu a zároveň zbyl dostatek neprokvašeného extraktu zaručující plnou chuť piva. K zakvašování se používají kvalitní čerstvé kvasnice, aby po dobu dokvašování nemohlo dojít k jejich autolýze.Posledním důležitým parametrem je dlouhá doba dokvašování neboli zrání piva v ležáckých tancích, která nesmí být kratší než 12 týdnů. V průběhu zrání se zakulatí chuť, zjemní se hořkost z chmele a speciálních sladů, pivo se postupně jemně nasytí CO2 a ta se vytvoří předpoklady pro vznik husté karamelově zbarvené pěny.Dlouhá doba trvanlivosti je zaručena dokonalou filtrací.

Piva označovaná jako porter mají svůj původ ve Velké Británii, kde se těšila velké oblibě především na přelomu 18. a 19. století a dnes si opět získává až zaslouženou popularitu. Anglický porter je svrchně fermentované pivo, výrazně tmavé barvy se silným praženým akcentem v chuti. Vaří se v konvenční stupňovitosti (12% EMP). Obliba tohoto piva se brzy rozšířila do celého světa, kde se začaly vařit jeho nesčetné mutace a variace. V pobaltských zemích a Rusku se začal například vařit extrémně silný porter tzv. Baltic Porter. V té době naši sládci jezdili často za zkušenostmi do cizích zemí a je pravděpodobné, že odtud se "móda" tohoto typu piva dostala na přelomu 19. a 20. století i do Českých zemí. V Čechách se jako porter označovala velmi silná, výrazně tmavá piva, která však byla spodně kvašená. Téměř každý větší pivovar měl nějaký porter v nabídce. Tato piva byla považována dokonce za léčivá, jak dokládá tato dobová citace: "Porter doporučuje se lékařsky pro rekonvalescenty, chudokrevné a slabší osoby vůbec, jakožto osvěžující, sílící a trávení značnou měrou povzbuzující nápoj, nepostradatelný pro každého zdraví svého dbajícího". Bohužel po druhé světové válce se tento typ piva u nás přestal vyrábět. Výroba piva se stala unifikovanou. Jediným zástupcem tohoto typu piva, který přežil toto období a nikdy se nepřestal vařit byl právě Pardubický Porter 19°. Pardubický Porter se vaří z pečlivě vybraných čtyř druhů sladů a má třikrát delší dobou zrání, než u klasických ležáků. Historie tohoto piva se datuje od 1.října 1889, kdy do pardubického pivovaru nastoupil nový sládek Antonín Šimonek, který je tvůrcem pardubického 19° Portera. Jeho výroba začala v březnu 1890. Před rokem 1989 se vařil pouze příležitostně, na svátky. V současnosti jej můžeme naštěstí popíjet po celý rok.

Jiří Jobánek, Petr Žalio- Kvasný průmysl




Jak se vám tohle pivo u nás libilo? Zde jsou výsledky Vašeho hlasování (Stupnice 1 (nejlepší) - 7 (nejhorší)):

1  [23%]
2  [30%]
3  [33%]
4  [12%]
5  [0%]
6  [0%]
7  [1%]

Průměrná známka piva je 2.41

Pokud chcete hlasovat pro pivo, které se zrovna čepuje, naleznete jej i s hlasováním v panelu napravo. Pro návrat na seznam piv, která se u nás čepovala klikněte zde





























© 2006 - 2012 MCK