Pivovarský Dům Praha Grodziskie 9°


Dnes můžete ochutnat v Netopýrovi málo známý typ piva Grodziskie. Téměř současně byl uvařen jak ve varnsdorfském Kocourovi, tak v Pivovarském domě Praha. Zajistili jsme pro Vás oba tyto speciály a na čep půjdou po sobě, ať můžeme posoudit, kde se povedl lépe. Nyní můžeme ochutnat ten z Pivovarského domu uvařený jako 9°.

Grodziskie (Grodzisk) - svrchně kvašené nakuřované pivo, je jediným druhem piva, kterým Polsko obohatilo světovou pivní kulturu. Pivo je spojeno s oblastí jehož centrem je stejnojmenné město Grodzisk Welkopolski, ležícím nedaleko Poznaně. Na tuto část Polska dlouho působil německý vliv a téměř 150 let patřila Prusku. Němci pravděpodobně ovlivnili i technologické postupy při vaření místních piv a podobně jako piva z franckého Bambergu používali nakuřovaný slad. Pivo se vaří navíc s velkým podílem pšeničného sladu a s kvasnicemi svrchními. Druhotná fermentace probíhá následně v lahvích. Tedy styl velmi podobný franckým pivům Rauchweizen. Síla tohoto piva je však podstatně nižší. Jednalo se totiž o 7,7 stupňové pivo, s obsahem alkoholu asi 1,5 - 2,5 %. Slad se sušil dýmem z ohně bukového a dubového dřeva, čímž se toto pivo zařadilo mezi takzvaná kouřová piva (polsky Piwo Dymne, německy Rauchbier) . Používal se výborný aromatický chmel Lubelski z Novego Tomysla, který byl podobný žateckému. Pivo mělo velký ohlas a exportovalo se do celého svět pod názvy Grätzer Bier (německý název pro Grodzisk), Grodzisz, Piwo Grodziskie či Grodzisk Beer. Na začátku dvacátého století se vařilo ještě v pěti pivovarech. Za druhé světové války byli pivem zásobovány i jednotky Afrika Korps. V letech 1960-1990 se již vařilo i v silnější verzi 12 % (tmavá i světlá verze) a na svátky silná čtrnáctka.

Pivo se vařilo téměř 400 let, přežilo všechny války i bývalý režim. Po roce 1990 však připadl pivovar velké společnosti Lech Browary Wielkopolski, která se později stala součástí koncernu SAB-Miller. V roce 1993 došlo k uzavření pivovaru “z ekonomických důvodů” a tím bohužel i k zániku tohoto nejzajímavějšího polského pivního stylu.Naštěstí však v roce 2003 došlo, díky nadšení Zbigniewa Drzymaly, k znovu obnovení druhu pod názvem Piwo Groclin Grodziskie. Bohužel však nejde již o tradiční metodu vaření. Pivo se navaří v Belgii v pivovaře Palm a dokváší, i když znovu se svrchními kvasnicemi, v pivovaře Belgia Palm Polska v Kielcích.Také polští homebrewáři na sebe nedali dlouho čekat a tak někteří, v čele s Andrzejem Sadownikem z Varšavy, se pokouší, zatím úspěšně, o renesanci zaniklého slavného stylu. Dokonce se pořádají semináře o tom jak se má pivo správně vařit. Doufejme, že se ujme a Grodzisk se znovu objeví na výsluní světových pivních stylů, které mu právem náleží. Nedávno také americký minipivovar Iron Hill Newark, Delaware navařil speciální silnější várku v polském stylu Iron Hill Grodziski (14 Plato, 6,0% obj. alk.), s 35% podílem kouřového sladu a 40% pšeničného, které prý chutná podobně jak dnešní kouřová pšeničná piva Rauchweizen z Bambergu, ale má poněkud sušším dozníváním. Nezbývá než doufat, že tento starobylý styl piva bude obnoven a najde si své fanoušky.Také český milovník piva může ochutnat tento styl piva díky Pivovarskému domu a nadšení místního sládka, který se pokusil, dle starých receptur, toto zajímavé pivo navařit.

Jiří Jobánek, Petr Žalio (Kvasný průmysl)




Jak se vám tohle pivo u nás libilo? Zde jsou výsledky Vašeho hlasování (Stupnice 1 (nejlepší) - 7 (nejhorší)):

1  [33%]
2  [56%]
3  [0%]
4  [11%]
5  [0%]
6  [0%]
7  [0%]

Průměrná známka piva je 1.89

Pokud chcete hlasovat pro pivo, které se zrovna čepuje, naleznete jej i s hlasováním v panelu napravo. Pro návrat na seznam piv, která se u nás čepovala klikněte zde





























© 2006 - 2012 MCK