Broumovský Opat Tmavý Březňák 14°


Po čase tu máme tu další speciály z broumovského pivovaru. Jako první jde na čep Tmavý Březňák 14°.

V Broumech se pokusili navázat na zaniklou tradici a uvařili čtrnáctistupňový tmavý březňák, za který byl tento pivovar na konci 19. století na potravinářských výstavách v Paříži a ve Vídni odměněn zlatými medailemi. Samozřejmě nemůžeme porovnat zda se jim povedl stejně dobře jako tehdy, ale určitě stojí za ochutnání.

Březňák vařili naši předkové jako silné, výrazně hořké pivo. Nazývali jej pivem marcovním, marčím či ho označovali jako mařec. Termín březňák pochází z doby, kdy byl březen posledním měsícem, v němž se dalo vařit pivo. Později již teplejší počasí podnítilo rozšíření divokých kvasnic, což vedlo často ke znehodnocení fermentovaného nápoje.

K výrobě březňáku se používalo kvalitnějších surovin a přidávalo se více chmele než bylo běžné u jiných piv. Vyšší stupňovitost březňáku zajišťovala bezproblémové druhotné kvašení a ochranu před kvasnicovou nákazou.

Ležák se tedy vařil v březnu a pokaždé se ho vyrobila velká várka. Naši pivařští prapředci si užívali tohoto ležáku po celé léto a koncem září při tradičních slavnostech dopili zbytek zásoby. Březnové pivo používali staří Čechové jako lék a přisuzovali mu zvláštní, až nadpřirozenou moc. Bylo opředeno množstvím pověr a legend. Domnívali se, že na sílu březňáku působí období jeho vzniku, tedy jarní atmosféra oživení a obnovy. Oceňovali i magickou moc jarní vody na kvalitu a trvanlivost piva.




Jak se vám tohle pivo u nás libilo? Zde jsou výsledky Vašeho hlasování (Stupnice 1 (nejlepší) - 7 (nejhorší)):

1  [23%]
2  [69%]
3  [8%]
4  [0%]
5  [0%]
6  [0%]
7  [0%]

Průměrná známka piva je 1.85

Pokud chcete hlasovat pro pivo, které se zrovna čepuje, naleznete jej i s hlasováním v panelu napravo. Pro návrat na seznam piv, která se u nás čepovala klikněte zde





























© 2006 - 2012 MCK