Plzeň - Groll Lotr 11°


V minipivovaru Groll se vaří pivo podle původní receptury a tradičním způsobem, jak jej kdysi v 19. století vařil sládek Josef Groll, který je považován za otce tzv. plzeňského typu piva (známého pod označením pils).

Dominantami unikátního procesu výroby piva jsou v restauraci umístěné měděné varné kotle vsazené do kachlových kamen, ve kterých se pivo vaří. Raritou je i měděná pánev - neboli štok, v které se mladina odděluje od kalu. Vyčištěna se chladí v replice 160 let starého sprchového chladiče a odtud se stáčí do vodou chlazených kvasných dubových kádí, ve kterých mladé pivo týden kvasí.

Devět ležáckých vysmolených dubových sudů o objemu 450 l je další chloubou tohoto dnes již ojedinělého pivovaru. Zde pivo zraje jeden měsíc.

Výsledkem je Lotr 11° světlý a Lotr 11° polotmavý. Celý proces výroby piva vede a řídí Ing. Miroslav Kapr.

První novodobá várka lahodného piva zde byla uvařena 14. prosince 2007. V tento den byl pivovar Groll nejen vysvěcen plzeňským arcibiskupem Radkovským, ale i připraven k zahájení výroby piva. Jedná se o malý pivovar s ročním výstavem 1 000 hl nefiltrovaného piva, vařeného podle původní receptury a technologie výhradně z českých surovin bez přidání konzervantů a chemie.




Jak se vám tohle pivo u nás libilo? Zde jsou výsledky Vašeho hlasování (Stupnice 1 (nejlepší) - 7 (nejhorší)):

1  [42%]
2  [37%]
3  [16%]
4  [5%]
5  [0%]
6  [0%]
7  [0%]

Průměrná známka piva je 1.84

Pokud chcete hlasovat pro pivo, které se zrovna čepuje, naleznete jej i s hlasováním v panelu napravo. Pro návrat na seznam piv, která se u nás čepovala klikněte zde





























© 2006 - 2012 MCK