Žamberk Rauchbier 13°


Rauchbier, neboli nakuřované pivo. Pro vysvětlení podstaty se vraťme o nějaká čtyři století zpět. Pivovarnictví zdaleka nevypadalo tak, jak ho známe dnes. Žádná exaktní věda, žádné pokročilé technologie. Výrobu sladu nevyjímaje. Namočený ječmen se tenkráte sušil buď na vzduchu, což bylo jednak zdlouhavé, jednak ne všude to klimatické podmínky dovolovaly. Nebo se sušení provádělo na přímém ohni. Nelze se proto divit, že slad nasál kouřmo, které ho sušilo, což se v důsledku přeneslo do koncové chuti piva. Když se to vezme kolem a kolem,, to co je dnes považováno za přeživší styl, byla tehdy běžná norma. Metodou pokus – omyl se favorizovaným topivem stalo dřevo a sláma. Zkoušela se i rašelina, uhlí a koks. Ať už jste ale vzalo jakékoliv topivo, vždy to mělo za následek tmavší barvu sladu a kouřové složky v chuti. Významných změn se slady dočkaly až s příchodem nepřímého sušení, které dovolovaly výrobu sladů světlých. To otevřelo cestu k dominantnímu postavení nejdříve piv ale, později pak ležáků.

V žamberském Rauchbieru je i podíl žitného sladu.




Jak se vám tohle pivo u nás libilo? Zde jsou výsledky Vašeho hlasování (Stupnice 1 (nejlepší) - 7 (nejhorší)):

1  [44%]
2  [56%]
3  [0%]
4  [0%]
5  [0%]
6  [0%]
7  [0%]

Průměrná známka piva je 1.56

Pokud chcete hlasovat pro pivo, které se zrovna čepuje, naleznete jej i s hlasováním v panelu napravo. Pro návrat na seznam piv, která se u nás čepovala klikněte zde





























© 2006 - 2012 MCK