Varnsdorfský Kocour Saison 11°


Pokud u Vás vyvolá název asociaci se slovem sezónní, tak máte pravdu. Saison je skutečně pivem sezónním v pravém slova smyslu. Vlastně jím spíše v minulosti byl. Dnes se jako větina piv, která se vařila pouze v sezóně vaří i saison celoročně. Původně se tento druh piva vařil v létě a především pak v době žní. Zdálo by se tedy, že pivo, které je spojené s horkými letními dny a namáhavou prací na poli bude spíše nižší stupňovitosti a osvěžující, tak aby se jím dala zahnat žízeň. Snad tomu tak i v minulosti bylo, nebo snad toto pivo mělo za soumraku předat sedlákům svou sílu. Každopádně dnešní pivo saison není vůbec slabé a na sluníčku Vám může stoupnout velmi rychle do hlavy. Mezi belgickými pivy si co do síly stojí spíše někde lehce pod průměrem, přesto i zde nalezneme výrazně silná piva.Saison je přirozeně jako drtivá většina belgických piv svrchně fermentovaná. Stupňovitostí se pohybuje od 13- 18 Plato. Barva je obvykle sytě oranžová, ale najdou se i výrobci, kteří vaří toto pivo ve světlejší variantě, nikdy však úplně světlé. Pivo je vždy silně sycené CO 2. Má zřetelně sladový akcent a je hebké s typickou, lehce mléčnou nakyslostí v doznívání. Téměř vždy se jako přísada užívají různé druhy koření zejména lékořice a anýz. Vzhledem k barvě by pivaznalý člověk odhadoval, že se na výrobu užívá více druhů sladů, ale to je omyl. Jako základ vždy slouží slad pro světlá piva. Někteří sládci užívají při várce i určitý podíl „neobvyklých“ obilnin, jako pšenici špaldu a oves v nesladované podobě, ale základem je vždy světlý slad. Již zmíněná tmavší barva je podle některých odborníků výsledkem dlouhého varu a snad i koření, které se do piva přidává. Kvasnou kulturu tvoří obvykle směs více druhů kvasinek, nejsou neobvyklé ani polodivoké kmeny a laktobakterie atd. Primární fermentace piva je poměrně krátká, podobně jako u britských ale. Většina piv je pak dokvášena ještě v láhvi. Pivo saison je rovněž, jako většina belgických piv spojena s určitou lokalitou, v tomto případě s provincií Hainaut, která se nachází ve valonské části, při hranicích s Francií. Na druhé straně hranic, ve Francii, se vaří chuťově i technologicky velmi blízký styl piva známý jako Biére de Garde. Snad se Francouzi dali inspirovat tímto nápojem. Je totiž doložitelné, že piva Biere de Garde zaznamenala největší rozmach až po první světové válce na rozdíl od piv saison jejichž tradice sahá s jistotou do předminulého století. Chuťově je toto francouzké pivo velmi blízké světlejším druhům piv saison. Většina belgických výrobců tohoto stylu piva jsou malé řemeslné pivovary, jejichž výstav nepřesáhne několik set hektolitrů ročně, vaří se zde často jen „víkendově“ podle potřeby.Najdeme zde pivovary, které jsou součástí zemědělského statku jakož i neuvěřitelně zachovalé pamětníky doby průmyslové revoluce. Samozřejmě existují naopak i výrobci větší, ale kvalita piva je vždy vynikající. Obvykle se toto pivo distribuuje v lahvích o objemu 0,75l uzavřených korkovým uzávěrem, při otevření je třeba dávat pozor jelikož je vždy bouřlivé a divoké. Z gastronomického hlediska lze pivo saison doporučit k poměrně širokému sortimentu kulinářských specialit. Vhodné jsou kořenité uzenářské výrobky. Jako nejideálnější považujeme kachní kobásky, ale i jiné druhy masa jsou vynikající. Jeden kuchař nám doporučil k pivu saison dušenou kachnu s hřiby, s jeho názorem nelze než souhlasit. K příjemnému posezení s pivem saison je možné jako doplněk zvolit i některý tvarohové bylinkové sýry, k některým natrpklejším druhům se pak stejně dobře hodí i kozí sýry stejné konzistence.

Jiří Jobánek, Petr Žalio (Kvasný průmysl)

Varnsdorfský Saison je svrchně kvašené pivo patřící do typu ALE vyráběné z plzeňského sladu, s malým přídavkem sladu mnichovského či vídeňského, který obstarává typickou, žlutooranžovou až světle jantarovou barvu. Hustá a dlouho trvající pěna zanechává na sklenici typickou “krajku”.Více sycené, ve vůni kořeněné, v chuti ovocné po citrusech, dobře chmelené, osvěžující a suše končící. Často vařeno s přídavkem širokého spektra bylin a koření.Tradiční belgický pivní styl, typický především pro Valonsko. Vařil se původně na konci zimy a byl určen pro konzumaci v letních měsících. Dnes produkován převážně menšími venkovskými pivovárky celoročně.Charakteristické chuti Saisonu z pivovaru Kocour Varnsdorf je dosaženo použitím chmelů Styrian Goldins a amerického Centennielu.

Stupňovitost: 11Obsah alkoholu: 4,2%




Jak se vám tohle pivo u nás libilo? Zde jsou výsledky Vašeho hlasování (Stupnice 1 (nejlepší) - 7 (nejhorší)):

1  [90%]
2  [10%]
3  [0%]
4  [0%]
5  [0%]
6  [0%]
7  [0%]

Průměrná známka piva je 1.1

Pokud chcete hlasovat pro pivo, které se zrovna čepuje, naleznete jej i s hlasováním v panelu napravo. Pro návrat na seznam piv, která se u nás čepovala klikněte zde





























© 2006 - 2012 MCK