Žamberk velikonoční speciál Pšeničná polotmavá 14°


Minipivovar Žamberk byl založen r.1995 f. INTERO pana Miloše Chmelana. Tato společnost kompletovala minipivovary po celé Evropě i v Čechách a Žamberecký je v pořadí patnáctý.

Složení : Žamberská voda, ječný slad,karamelový slad, pšenice, chmel, svrchní kvašení.

Nefiltrováno a nepasterováno, bez chemických úprav.

obs. alk. 5%

Za pšeničné pivo je považováno takové, při jehož výrobě byla nejméně jedna třetina z celkového extraktu dodána pomocí pšenice či pšeničného sladu.

Pšeničné pivo, tak jak je známe dnes, je charakterizováno světlou až slámovou barvou, vysokou nasyceností a bohatou pěnou. Pšeničné pivo se také převážně prodává nefiltrované.

Vůně pšeničného piva je také velmi odlišná od toho, co je považováno za standard. Jsou v ní cítit kvasnice, mírná kyselost a mnoho rozličných ovocných vůní. U spontánně kvašených pšeničných piv z belgie bývá charakteristická "sezonní" vůně - třeba po švestkách a podobně.

Chuť pšeničných piv bývá dle regionu původu značně rozdílná a kolísá od nakyslé až po trpkou, nasládnou a ovocnou. Vždy se však konzumentovi dostává zajímavé harmonie chuti, jež je dána právě obsahem pšenice a druhem použitých kvasnic a typu kvašení.

V zemích, kde je v současné době pití pšeničného piva hojně rozšířeno, se můžeme setkat i s ochucenými pšeničnými pivy. Například německá Weizenbier jsou často dochucena citronem.

Pšeničná piva mají v našich krajích dlouhou historii a dá se říci, že jistou dobu, bylo pšeničné pivo stejně obvyklé jako pivo vařené čistě z ječného sladu. Určitou dobu se dokonce vařila piva čistě pšeničná a čistě ječná. Piva vzniklá ze směsi sladů zse začala vařit až později a předpokládá se, že to byl důsledek "smíšeného" výsevu na polích. Piva pšeničná byla i v Čechách v 15.-17. století dokonce převažující. Pravděpodobně proto, že pro pšeničná piva se převážně používalo svrchní kvašení, jež probíhá při vyšších teplotách, které vládnou po větší část roku. Důvodem jejich ústupu byla pravděpodobně vyšší cena pšenice.

Technologie se velmi liší dle regionu výroby. Zde popíšeme základní odlišnosti.

Nejčastěji se používá pro zcukřování infuzního nebo jednormutového způsobu. Vystírá se tedy na cca 62°C a konečná teplota nepřesáhne teplotu 75 °C. Pšeničná piva jdou obvykle trochu hůře sczezovat.

Kvašení probíhá nejčastěji s přispěním kvasnic Saccharomyces cerevisiae. Samotné kvašení probíhá při teplotách 15-25 °C. Při těchto teplotach vzniká vyšší množství esterů a vyšších alkoholů. Po prokvašení mladého piva na cca 70 % jsou z povrchu kvasné kádě kvasnice sbírány a pivo se zchladí a suduje do ležáckého sklepa, kde dokvašuje při teplotách 1-2 °C.

Pšeničné pivo se velmi často podává ve vysokých štíhlých sklenicich, někdy jsou na stopce a připomínají přerostlé "šampusky". Doporučená teplota podávání piva je 6 - 8 °C.




Jak se vám tohle pivo u nás libilo? Zde jsou výsledky Vašeho hlasování (Stupnice 1 (nejlepší) - 7 (nejhorší)):

1  [38%]
2  [38%]
3  [13%]
4  [6%]
5  [6%]
6  [0%]
7  [0%]

Průměrná známka piva je 2.06

Pokud chcete hlasovat pro pivo, které se zrovna čepuje, naleznete jej i s hlasováním v panelu napravo. Pro návrat na seznam piv, která se u nás čepovala klikněte zde





























© 2006 - 2012 MCK