Varnsdorfský Kocour American Pale Ale 11,5°


Typ piva Pale Ale (světlé Ale) má svůj původ v Anglii a dosud se zde těší velké oblibě. První Pale Ale byly tmavá a nefiltrovaná. V roce 1750 uvařil první průzračné Pale Ale měděné barvy londýnský sládek Hodgson, ale tento styl později bývá spojen z městem Burton v hrabství Midlands. Zde začalo získávat čím dál větší oblibu a díky své dobré pitelnosti se tento styl začal velmi rychle šířit po celé Anglii. Původně bylo Pale Ale vařeno jako společenské pivo (Sociable Beer) pro všednodenní pití, zejména pak v průmyslových či hornických oblastech. Pale Ale je populární na ostrovech podobně jako ležák v Evropě. Na rozdíl od ležáku, je Pale Ale chuťově složitější a vybalancovanější.Jedná se totiž o pivo svrchně kvašené. Na rozdíl od spodně kvašeného ležáku jsou všechna piva se svrchní fermentací chuťově bohatší a složitější. Pale Ale má průzračnou jantarovou až měděnou barvu, přestože název znamená světlý, stupňovitost se pohybuje kolem 12 % a obsah alkoholu je asi 5 %. Při vaření se používá typický britský (ostrovní) slad, zejména Marris Otter, který pivu dodává zvláštní oříškovou příchuť. Velmi se liší od kontinentálních sladů. Podobně je tomu u chmele. Britské odrůdy chmele (Goldings, Fuggles atd.) z hrabství Kent jsou samčí na rozdíl od evropských samičích odrůd a mají opět svoji specifickou chuťovou charakteristiku (trávové aroma chmele , stopy citrusů, anízovost, cedrové dřevo apod.). Vše pak ještě dovrší kvasnice svrchního kvašení, jenž dodají pivu výraznou ovocnou stopu. Dokvašování je v současné době buď obdobné jako u ležáků (2 – 4oC), případně tradičněji probíhá v transportních obalech až v hospodě (cask condition), běžně za teplot do 15oC. Technologickou zvláštností je chmelení za studena (dry hoppinng), kdy se část chmele přidává až při dokvašování či ležení piva ve sklepech. Při čepování není pivo tlačeno žádným transportním plynem, do typických sklenic s rozšířeným vrchním okrajem je pumpováno ruční pístovou pumpou. Později se Pale Ale dále vařilo v různých variantách a tak vznikly podkategorie piv jako např Bitter Ale (více chmelené hořké Ale), Mild Ale (lehké Ale, vařené zejména pro dělnické kolonie), sladší Brown Ale (hnědé Ale), silné Strong Ale nebo Old Ale, či extra hořké India Pale Ale (zkratka IPA) vařené pro britské kolonie atd. Pale Ale se také záhy rozšířilo do USA, kde se začalo vařilt pod názvem American Pale Ale.Koncem 20. století však téměř vymizelo a znovu se začalo objevovat v sortimentech zejména mini a restauračních pivovarů teprve před 15 lety. Souvisí to z obrovskou pivní renesancí ve Spojených Státech, kdy vznikají stovky nových restauračních nebo minipivovarů či tzv. Homebrewářů (domácích vařičů piva).Na rozdíl od britského se však používají jiné, místní odrůdy chmele a pivo se tak jemně liší od britského Pale Ale. American Pale Ale (APA) aroma je sladové s ovocnými a oříškovými podtóny, dominuje píniová či pryskiřičná stopa. V chuti je průzračně čisté, šťavnatě-sladové, oříškové, s výraznými ovocnými tóny (citrusové plody, marmeláda atd.). V závěru dominuje nádherná svíravá, trávová suchost chmele s oříškovým dozníváním. Výtečně se doplňuje s hovězím steakem nebo anglickým čedarem.




Jak se vám tohle pivo u nás libilo? Zde jsou výsledky Vašeho hlasování (Stupnice 1 (nejlepší) - 7 (nejhorší)):

1  [59%]
2  [27%]
3  [14%]
4  [0%]
5  [0%]
6  [0%]
7  [0%]

Průměrná známka piva je 1.54

Pokud chcete hlasovat pro pivo, které se zrovna čepuje, naleznete jej i s hlasováním v panelu napravo. Pro návrat na seznam piv, která se u nás čepovala klikněte zde





























© 2006 - 2012 MCK