Paulaner Salvator 18,3° Doppelbock


Typ: Spodně kvašené sladové pivo – Doppell Bock

Obsah alkoholu: 7,9%

Obsah původní mladiny: 18,3°

Kalorie: 68,0 kcal /100 ml)

Doporučená teplota podávání: 9 C

Kvašení: spodní

Původ: Mnichov, Horní Bavorsko

Tento silný “dvojitý kozel” patří k těm nejlepším pivům typu Doppelbock v Bavorsku. Má tmavou rubínovou barvu, bohaté sladové aroma se stopou po karamelu. V chuti žvýkavě sladový, po karamelu, s lehkou sirupovitotí, ale zároveň vyvážen příjemnou suchostí chmele z Hallertau a dlouhým hřejivým alkoholovým dozníváním. Velmi komplexní a zároveň propracovaný Doppelbock. Je vařen dle bavorského zákona o čistotě piva tzv. Reinheitsgebot 1516, který dovoluje používat, na rozdíl od nás, pouze vodu, chmel, slad a kvasnice. Žádné jiné přísady!

Názvem Bock označují v Německu velmi silná, spodně kvašená piva. Jeho původ je spojen s severoněmeckým městem Einbeck, který byl členem hansovní ligy a centrem pivovarnictví. Již v té době byl proslulý tím, že se zde vařila silná piva. Názvy nápojů z tohoto města se lidově zkracovaly jako “Beckbier” a později díky bavorskému dialektu se zkomolila na Bockbier.Existuje však několik dalších variant, jak tento název vznikl. Skutečností však je, že Bock znamená v němčině Kozel.Původní Bocky byly silné, tmavé, ale svrchně kvašené a většinou pšeničné. Teprve od 19. století, s objevem spodního kvašení a masovým šířením ležáku se začali vařit i Bocky metodou spodního kvašení. Bock se rozšířil z Einbecku pravděpodobně díky sňatku brunšvického knížete a dcery jednoho šlechtice z Bavorska a stal se později velmi populární zejména v Mnichově a okolí.Slovník z 18. století již uvádí, že Oanbock je velmi silné pivo uvařené v známém mnichovskémpivovaru Hofbräuhaus. V duchu severojižní rivality je však v Mnichově souvislost s Einbeckem popírána. Dnes styl Bock vaří pivovary nejen v Německu, ale po celém světě.I když tradičně je Bock tmavé pivo, vaří se i ve světlé variantě. Jak světlý tak tmavý, má stupňovitost asi 16 Plato. Silnější “dvojitá” verze se nazývá Doppelbock (18° a více). Jedná o piva sezónní, vařené k různým svátkům (např. Josefibock apod.) a významným událostem. Většinou je však spojen se zimním obdobím.

Petr Žalio, Jiří Jobánek (Kvasný Průmysl)

Nejstarší zmínky o mnichovském pivovaru Paulaner pocházejí z roku 1634, kdy extrémně chudí mniši z kláštera Neudeck ob der Au vařili silné pivo, které jim pomáhalo překonat obtíže půstu.V roce 1806 získal pivovar sládek Franz Xavier Zacherl, který ho zvětšil a zmodernizoval. V roce 1881 bylo v pivovaru Paulaner nainstalováno v té době nejmodernější chladicí zařízení firmy Lin-de, které je v pivovaru dodnes používáno.Kvasnicové pivo začal pivovar Paulaner vyrábět v 50. letech a od té doby zaujímá vedoucí postavení mezi výrobci kvasnicového piva v Německu s ročním výstavem 1,31 milionu hektolitrů. Pivovar Paulaner je na prvním místě také mezi německými exportéry kvasnicového piva. V roce 2008 prodal v 50 zemích světa více než 260 000 hektolitrů.Pivovar Paulaner je jedním ze šesti bavorských pivovarů, které se jako jediné smí tradičně účastnit mnichovského Oktoberfestu.




Jak se vám tohle pivo u nás libilo? Zde jsou výsledky Vašeho hlasování (Stupnice 1 (nejlepší) - 7 (nejhorší)):

1  [51%]
2  [47%]
3  [0%]
4  [2%]
5  [0%]
6  [0%]
7  [0%]

Průměrná známka piva je 1.53

Pokud chcete hlasovat pro pivo, které se zrovna čepuje, naleznete jej i s hlasováním v panelu napravo. Pro návrat na seznam piv, která se u nás čepovala klikněte zde





























© 2006 - 2012 MCK