Pelhřimovský Poutník speciál 14°


1.místo v soutěži Česká pivní pečeť 2007 v Táboře v kategorii Světlé speciální a 2.místo v kategorii Extra pivní pečeť.

1.místo v soutěži Česká pivní pečeť 2008 v Táboře v kategorii Světlé speciální a 2.místo v kategorii Extra pivní pečeť.

Toto výjimečné pivo se vaří pouze dvakrát do roka. Na Vánoce a Velikonoce.

Pivovar Poutník Pelhřimov vaří pivo plzeňského typu, nepasterizované, bez chemických přísad.

Na největším festivalu malých pivovárků v Táboře 2007 na přelomu ledna a února dosáhlo toto pivečko nejvyššího ocenění, když mezi světlými speciálními pivy nenašlo přemožitele a obsadilo 1.místo.

POUTNÍK speciál zabodoval i v hodnocení zvaném Extra pivní pečeť, jinak řečeno bez ohledu na kategorii. Mezi třinácti vítězi jednotlivých kategorií skončil celkově druhý. Hodnocení vyřkla degustační komise složená ze sládků, pivovarnických laborantů, zástupců hostitelského města Tábora a pořadatelské jihočeské univerzity.

O kvalitě tohoto pivečka svědčí i to, že dokázalo udržet stejné pozice i v roce 2008.

Kvalitní voda ze svatého Křemešnického kopce se rozmíchá s příslušným množstvím českého rozšrotovaného sladu. Toto dílo se za určitých teplot a stálého míchání vaří, přičemž se škroby převádějí na cukry. Tomuto procesu se říká rmutování. Po uvaření rmutu se z rozšrotovaného uvařeného sladu vyluhuje roztok, který nazýváme sladinka, do které přidáme žatecký chmel a opět vaříme. Po dovaření nám zbude rozšrotovaný slad tj. odpad, kterému se říká mláto a dovařená mladina. Mladinu zchladíme a odvedeme na spilku do otevřených kvasných kádí, kde přidáme pivovarské kvasnice. Na spilce mladina prokváší spodním kvašením zhruba jeden týden. Po prokvašení je samospádem (bez použití čerpadel) přepuštěna do ležáckých tanků v hloubce 13m, kde zraje 6 až 8 týdnů. Z těchto tanků se přečerpává přes jemný křemenový filtr, kterým jsou odděleny zbývající kvasinky do přetlačeného tanku. Někdy se tento proces může vynechat a můžeme stočit pivo, kterému říkáme nefiltrované. Z přetlačného tanku je dopravováno přes mikrobiologický filtr, zachytávající i ty nejmenší zbytky kvasinek do lahví a sudů. Pokud pivovar používá tento filtr a dodržuje hygienu, není třeba aplikovat drastickou pasterizaci.

V jiných pivovarech bývá pivo vařeno obdobným způsobem, avšak jen do fáze "mladiny". Většina velkých pivovarů nepoužívá spilku a ležácké tanky. Aplikuje jednofázový způsob kvašení, kdy je zchlazená mladina čerpadly odváděna do cylindrokónických tanků, kde pomocí pivovarských kvasnic a chemických přísad probíhá prokvašení a kvašení společně a to pouze několik dnů. Z C.K. tanků je pivo přečerpáváno přes filtrační jednotku a H.G.B. do přetlačného oddělení. Na varně se zpravidla vaří pouze jedno pivo (např. 13 a H.G.B. jej pak ředí vodou na příslušnou stupňovitost). Z přetlačného oddělení je pivo čerpáno přes průtokovou pasterizační jednotku, kde je rychle zahřáto na devadesát stupňů a rychle zchlazeno. Při tomto procesu v pivu dochází k velkým změnám. Poté je stáčeno do lahví a sudů.




Jak se vám tohle pivo u nás libilo? Zde jsou výsledky Vašeho hlasování (Stupnice 1 (nejlepší) - 7 (nejhorší)):

1  [53%]
2  [19%]
3  [15%]
4  [8%]
5  [5%]
6  [0%]
7  [0%]

Průměrná známka piva je 1.92

Pokud chcete hlasovat pro pivo, které se zrovna čepuje, naleznete jej i s hlasováním v panelu napravo. Pro návrat na seznam piv, která se u nás čepovala klikněte zde





























© 2006 - 2012 MCK