Kaltenecker Mai Bock 16°


Maibock

Názvem Bock označují v Německu velmi silná, spodně kvašená piva. Jeho původ je spojen s severoněmeckým městem Einbeck, který byl členem hansovní ligy a centrem pivovarnictví. Již v té době byl proslulý tím, že se zde vařila silná piva. Názvy nápojů z tohoto města se lidově zkracovaly jako “Beckbier” a později díky bavorskému dialektu se zkomolila na Bockbier.Existuje však několik dalších variant, jak tento název vznikl. Skutečností však je, že Bock znamená v němčině Kozel.Původní Bocky byly silné, tmavé, ale svrchně kvašené a většinou pšeničné. Teprve od 19. století, s objevem spodního kvašení a masovým šířením ležáku se začali vařit i Bocky metodou spodního kvašení. Bock se rozšířil z Einbecku pravděpodobně díky sňatku brunšvického knížete a dcery jednoho šlechtice z Bavorska a stal se později velmi populární zejména v Mnichově a okolí.Slovník z 18. století již uvádí, že Oanbock je velmi silné pivo uvařené v známém mnichovskémpivovaru Hofbräuhaus. V duchu severojižní rivality je však v Mnichově souvislost s Einbeckem popírána. Dnes styl Bock vaří pivovary nejen v Německu, ale po celém světě.I když tradičně je Bock tmavé pivo, vaří se i ve světlé variantě. Jak světlý tak tmavý, má stupňovitost asi 16 Plato. Silnější “dvojitá” verze se nazývá Doppelbock (18° a více). Jedná o piva sezónní, vařené k různým svátkům (např. Josefibock apod.) a významným událostem. Většinou je však spojen se zimním obdobím.Na jaro se pak připravuje Maibock. Není tak silný jako Doppelbock aby příliš neopojoval, ale spíše zahřál za chladnějších jarních večerů. Asi nejznámějším příkladem “májového kozla” je Hofbräu - Maibock. Dřevěný sud s tímto pivem každoročně naráží bavorský ministerský předseda či primátor Mnichova. Maibock mívá většinou sytou, jantarovou barvu, což je dáno přídavkem mnichovského tmavého sladu. Má velmi hustou pěnu. Aroma je tak sladové, že by se dalo krájet, obilné, bohaté a komplexní. V chuti je opět výrazně sladový, sladově- žvýkavý, s hladkou chmelovou suchostí s nepatrnou stopou po anýzu či lékořici a s dlouhým sladovým, alkoholově-horkým dozníváním.U nás se Bocky též tradičně vařili, ale po 2 světové válce, podobně jako většina pivních stylů na našem území, bohužel zanikly. Naštěstí je tu opět pivní revivalista, slovenský pivovar Kaltenecker, který se rozhodl znovuobnovit tento styl. První “československý” Maibock je dokonce, stejně jako v Bavorsku, filtrovaný, což zvýrazní čistost a průzračnost piva a také jeho senzorické vlastnosti.Bylo použito několika druhů sladů, včetně bavorského a mnichovského. Má stupňovitost 16°a obsah alkoholu 7%Tak teď Vám již nezbývá Kaltenecker Maibock ochutnat a posoudit, zda se povedl. Vzhledem předešlým zkušenostem s tímto pivovarem a jeho velmi povedenými pivními styly, věříme, že si poradili také s tímto kouskem.

Petr Žalio (Michael Jackson)




Jak se vám tohle pivo u nás libilo? Zde jsou výsledky Vašeho hlasování (Stupnice 1 (nejlepší) - 7 (nejhorší)):

1  [64%]
2  [28%]
3  [4%]
4  [0%]
5  [0%]
6  [0%]
7  [4%]

Průměrná známka piva je 1.6

Pokud chcete hlasovat pro pivo, které se zrovna čepuje, naleznete jej i s hlasováním v panelu napravo. Pro návrat na seznam piv, která se u nás čepovala klikněte zde





























© 2006 - 2012 MCK