Varnsdorfský Kocour V3 Rauchbier polotmavé 14°


V3 Rauchbier

Stupňovitost: 14,5°

Přeneste se s námi o pár století zpět do historie, kdy technologie vaření piva byla na mnohem nižší úrovni než je tomu dnes. A to nejen vaření piva jako takového, ale i příprava surovin. A to včetně sladů, kdy jediná dostupná technologie sušení namočeného ječmene bylo použití kouře z přímého ohně, tedy princip jakéhosi táboráku kombinovaný s udírnou.

Historicky se tento způsob výroby sladu drží kontinuálně jen v Bamberku, kam se dostanete za pouhé čtyři hodiny jízdy autem z Prahy. V současně době “nakuřovaná” piva vaří desítky či možná stovky menších fortelných pivovarů po celém světě.

A vzpomínky na letní pionýrský tábor vám přiblíží nejen technologický postup výroby sladu, kdy vůně kouře se přenesla i do hotového sladu, ale i chuť piva. A jaká že je? No prostě nakouřená, až lehce uzená. Neděste se a ochutnejte.Věřím, že vás vyvážená chuť kouřma ohně se sladovými tóny může oslovit.

Polotmavý ležák speciál, 14,5 , vařený ve spolupráci se slovenským minipivovarem Kaltenecker v Rožňavě. Odtud inázev V3Rauchbier, tedy Visegrádská pivní trojspolupráce.

Rauchbier patří mezi pivní speciál bavorského typu, který je úzce spjatý s městem Bamberg. Právě unikátní rauchbier-nauzované pivo je nejenom pivní styl, ale zároveň tvoři i samostatnou pivní kategorii, podobně jako pilsner, märzen, weizen, porter a pod. Uzená piva bamberského typu se vyrábějí ze speciálních nakuřovaných bamberských sladů, v kterých se při sladovnickém procesu zachytí vydatné dýmové složky ze spalovaného dřeva a slámy.

Nejznámějším představitelem tradičního uzeného piva v Bambergu se za posledních čtyři sta roků stal rodinný pivovar Heller Traum Schlenkerla se svým světoznámým pivem Aecht Schlenkerla Rauchbier. Uzené pivo Kaltenecker rauchbier se vyznačuje měděno-kaštanovou, až opálovou barvou, krémovou pěnou a vyváženým komplexním dozníváním po uzených masových výrobcích. Jedná se o pivo silně kvasnicové chuťově výrazně štiplavo-uzené, charakterově středně silné, ale s plným tělem a suššími tóny.




Jak se vám tohle pivo u nás libilo? Zde jsou výsledky Vašeho hlasování (Stupnice 1 (nejlepší) - 7 (nejhorší)):

1  [49%]
2  [34%]
3  [11%]
4  [1%]
5  [3%]
6  [0%]
7  [1%]

Průměrná známka piva je 1.81

Pokud chcete hlasovat pro pivo, které se zrovna čepuje, naleznete jej i s hlasováním v panelu napravo. Pro návrat na seznam piv, která se u nás čepovala klikněte zde





























© 2006 - 2012 MCK