Varnsdorfský Kocour Abbey 18°


Mnoho z belgických pivovarů se snažilo a snaží zachytit ve svých produktech styl trapistických piv, avšak ať jsou jakkoli blízko svému cíli, označení „trapista“ je určeno jen šesti vyvoleným. Těm ostatním, splňujícím určitá kritéria, náleží označení pivo opatské – tzv. abdijbier, abbey beer či biere dabbaye.

Opatské pivo - to je silné pivo typu ale, které se vaří mimo území klášterů, buď v pivovarech, které mají historickou spojitost s některým opatstvím (stále existujícím či již dávno minulým; opatství si tyto pivovary najímala) nebo se jedná o nezávislé pivovary, které koupily licenci na užívání daného názvu piva. V obou případech, však producenti musí odvádět poplatky, které pomáhají financovat charitativní činnost i provoz opatství. Termín „abdijbier“ se dále také volně užívá pro označení piv stejného či podobného typu, které jsou však vyráběna v běžných komerčních pivovarech. Jejich názvy jsou odvozeny od místních klášterů, pousteven, místních svatých či jsou jen smyšlenými.

Opatská piva se vyrábí stejně jako některá trapistická s označením „Dubbel“ nebo „Double“ pro tmavé sladší pivo, které se vaří povětšinou z dvojnásobného množství sladu než „normální“ piva a je do něj přidáván cukr a koření. Označení „Tripel“ či „Triple“ je určeno pivu silnému, světlému a suchému. Je vařeno z přibližně ztrojnásobené dávky sladu, opět se do něj přidává cukr, je nefiltrované a dokvašuje v lahvích.




Jak se vám tohle pivo u nás libilo? Zde jsou výsledky Vašeho hlasování (Stupnice 1 (nejlepší) - 7 (nejhorší)):

1  [26%]
2  [20%]
3  [20%]
4  [6%]
5  [17%]
6  [11%]
7  [0%]

Průměrná známka piva je 3.03

Pokud chcete hlasovat pro pivo, které se zrovna čepuje, naleznete jej i s hlasováním v panelu napravo. Pro návrat na seznam piv, která se u nás čepovala klikněte zde





























© 2006 - 2012 MCK