Varnsdorfský Kocour Stout 12°


Obsah alkoholu: 4,8%

Jsou piva, která svým jménem asociují celou pivní kategorii. Těch je na světě okolo stovky, ale málokterá je tolik spjata s jednou značkou tak, jako je tomu právě u piv kategorie stout.

Tím pivem je Guinness z irského Dublinu, který si získal nejen celosvětovou popularitu, ale i licenční výrobu v mnoha zemích světa. Ano, toto pivo černé jak bota se suchým, velmi dlouhým dozníváním, se zlatou harfou ve znaku, vymezilo pojem stout po celém světě.

Nebojte se. V pivovaru Kocour ho nevaří v licenci, ale je pravda, že se tímto pivem nechali inspirovat. A je na vás zhodnotit, jestli se jim podařilo uvařit pivo, jehož atributy jsou kávově suché tóny a dobrá pitelnost na pozadí praženého ječmene.

A protože Kocour Stout je zástupcem podkategorie "dry stout", která je jedním z osmi z rodiny stoutů, které se vaří po světě, můžete se těšit v brzké době na následovníky tohoto piva z příbuzenských podkategorií.

Na tento stout byly použity speciální slady - plzeňskýý, barvící, mnichovský a nakuřovaný. Je chmelený žateckým a je použita kvasná kultura svrchního kvašení na stout (USA).

Má plně černou barvu, tmavě hnědou olejnatou pěnu podobnou jako u mocca kávy, aroma je výrazně kávové s čokoládovými podtóny, v chuti je plné, výrazně komplexní, převažují zde chuti kávy, tabulky hořké čokolády, čokoládových pralinek s ovocnými podtóny (marmeláda, jahody - velmi podobné sacher dortu) a stopou po rumu či vínu z Bordeaux. Má svíravě suché doznívání se stopou po zrnkách kávy. Připomíná nejlepší stouty z amerických minipivovarů. Výborně se doplňuje s čokoládovými pralinkami nebo s tabulkou hořké čokolády. Je to pravděpodobně nejlepší stout uvařený u nás.




Jak se vám tohle pivo u nás libilo? Zde jsou výsledky Vašeho hlasování (Stupnice 1 (nejlepší) - 7 (nejhorší)):

1  [59%]
2  [33%]
3  [4%]
4  [4%]
5  [0%]
6  [0%]
7  [0%]

Průměrná známka piva je 1.52

Pokud chcete hlasovat pro pivo, které se zrovna čepuje, naleznete jej i s hlasováním v panelu napravo. Pro návrat na seznam piv, která se u nás čepovala klikněte zde





























© 2006 - 2012 MCK