Kaltenecker Märzen 13°


Patří mezi typické pivní speciály „bavorského typu“.

Senzorické vlastnosti : Výrazná plná chuť počínající od tónů karamelových bonbónů, mléčné čokolády, červeného ovoce až po jemnou sladovou chuť. Prvotní sladkou chuť doplňují chutě kořenité, medové tóny, které přerůstají až do uzených chutí a na kořeni jazyka vyznívá velmi jemná hořkost se suchým dozvukem. Průzračná jiskřivá jantarová barva, intenzivní karamelová vůně, plná a hustá pěna.

Doporučená teplota pro konzumaci : 10°C

Obsah alkoholu : 4,9%obj.

Märzen neboli Březňák je jeden ze spodně kvašených typů piva Lager, který se dnes těší veliké oblibě zejména v Bavorsku, odkud také pochází. Původně se toto pivo vařilo v březnu (März – odtud název). To byl poslední měsíc, kdy se dalo ještě navařit pivo, pak již hrozilo nebezpečí infikace divokými kvasnicemi. V tomto měsíci se navařila velká várka silnější stupňovitosti aby pivo vydrželo přes léto. Zbylá zásoba se dopíjela v září a říjnu. Takže přes tento zavádějící název (Březňák) se dnes tradičně pivo naráží na přelomu léta a podzimu. Tradiční pivo s názvem Oktoberfestbier byl právě typ Märzen. Dnes je to však zavádějící, protože pod názvem Oktoberfestbier se nabízí i silnější světlý ležák. Märzen je podobný Vídeňskému ležáku (Vienna Lager). Obě piva také mají společné kořeny. Jeden z nejznámějších pivovarníků všech dob, Gabriell Sedlmayer z mnichovského pivovaru Spaten, spolupracoval s jiným světoznámým sládkem A. Dreherem a vzal si něco z jeho vídeňské varné metody. Na vaření použil také vídeňský slad. Märzen má světle, načervenale jantarovou barvu. Voňavě sladové aroma, které by se dalo krájet, lehčí tělo, v chuti je máslově-sladové se sametově načechranou hebkostí na patře a lehce nasládlé. Má příjemné oříškové podtóny v pozadí (pocházející z vídeňského sladu) a výraznou kořeněnost v závěru . Je skvělým doplňkem k vepřovému, kuřecímu a kořeněným jídlům

Dříve se typ Märzen - Březňák vařil v hojné míře i u nás. Tento styl piva však vzal za své po 2. Světové válce. Také v Rakousku byl vedle víděňského ležáku velmi populární. Ovšem dnes všechny rakouské pivovary zneužívají označení Märzen pro světlé fádní ležáky. Takže pozor na onu mystifikaci. Špičkové ukázky typu Märzen se v součastnosti vaří v malých minipivovarech v USA, zejména ve městech, které obývají původní německé komunity. Piva podobná Märznu se vaří i po celém světě. V Italii je to La Rossa a ve Skandinávii - Jule Ol či jinde jednoduše Red Beer. Ovšem zdaleka se nevyrovnají skutečnému typu Märzen. Doufejme jen, že tento vynikající avšak i vymírající styl piva přežije. Díky pivní renesanci byl typ piva Märzen obnoven po téměř 60 letech i u nás, potažmo na Slovensku.

Jiří Jobánek, Petr Žalio (Kvasný průmysl)

Dej Bůh štěstí




Jak se vám tohle pivo u nás libilo? Zde jsou výsledky Vašeho hlasování (Stupnice 1 (nejlepší) - 7 (nejhorší)):

1  [56%]
2  [33%]
3  [3%]
4  [2%]
5  [2%]
6  [2%]
7  [2%]

Průměrná známka piva je 1.77

Pokud chcete hlasovat pro pivo, které se zrovna čepuje, naleznete jej i s hlasováním v panelu napravo. Pro návrat na seznam piv, která se u nás čepovala klikněte zde





























© 2006 - 2012 MCK