Bernard OX 14°


BERNARD SPECIÁLNÍ SVĚTLÉ PIVO 14° "OX"

Toto pivečko získalo titul Zlatá pivní pečeť 2011 (1.místo) v kategorii Světlé speciální.

Jedná se o silný světlý ležák s originálním varným postupem, díky kterému dochází k následnému hlubokému prokvašení. To způsobuje, že toto silné pivo není chuťově těžké, ale má příjemnou chuť a vůni. Oproti ostatním našim pivům má upraveno chmelení. Design etiket tohoto piva v lahvích je zaměřen na lidi hledající netradiční podněty. Lahve jsou uzavírány rychlouzávěry - "trhacími víčky".

extrakt cca 14 % - alkohol 5,8 % VOL

Doba zrání: hlavní kvašení 8-12 dní, ležácký sklep 40 dní.

Jedná se o nepasterizované pivo, které se vyznačuje harmonií plnosti a hořkosti, bohatou pěnivostí, jiskrnou čirostí a výrazným řízem.

Představte si, že jste v malém rodinném pivovaru v samém srdci Českomoravské vrchoviny. V jeho sklepích kvasí a zraje najednou přibližně 2 200 000 půllitrů piva. Pomalu, tak jak si to tradiční technologie výroby žádá, při teplotě 1-2 °C čeká několik týdnů až měsíců na své zákazníky. Když se přiblíží jeho doba, je pivo zfiltrováno při stejné teplotě na křemelinovém filtru a čeká na poslední krok na své cestě před distribucí - na závěrečné ošetření.

Když jsme se v Rodinném pivovaru Bernard rozhodovali, jak bude tento krok vypadat, měli jsme před sebou dvě možné cesty. Pasterizace - tedy standardní a také snazší cesta - nebo druhá, mnohem složitější, ale zaručující zcela jedinečné vlastnosti piva - tzv. mikrofiltrace.

Při pasterizaci se pivo zahřívá na teplotu vyšší než 80 °C, čímž jsou všechny přítomné mikroorganismy v pivu zničeny. Tento drastický zásah, kdy je pivo tepelným šokem "vytrženo" z klidu ležáckého sklepa, sice zaručuje dlouhou trvanlivost, ale poškozuje samotnou vůni, chuť a barvu piva. Především však ale jeho výživnou a zdravotní hodnotu.

V Rodinném pivovaru Bernard jsme se proto rozhodli pro tu druhou, originální vlastní cestu. Mikrofiltrace je sice náročnější, ale vůči konzumentům rozhodně poctivější. Na konci procesu totiž pivo při zachování teploty 2 °C přefiltrujeme přes speciální mikrobiální filtr, na kterém dochází k zachycení všech mikroorganismů.

Pivo tím nemění svou vůni, barvu ani chuť a uchovává si všechny výživné a zdravotní hodnoty a tudíž se k Vám dostane skutečně pivo, o které jsme se v ležáckém sklepě tak dlouho starali.Rodinný pivovar Bernard, a. s.




Jak se vám tohle pivo u nás libilo? Zde jsou výsledky Vašeho hlasování (Stupnice 1 (nejlepší) - 7 (nejhorší)):

1  [22%]
2  [41%]
3  [30%]
4  [0%]
5  [4%]
6  [4%]
7  [0%]

Průměrná známka piva je 2.33

Pokud chcete hlasovat pro pivo, které se zrovna čepuje, naleznete jej i s hlasováním v panelu napravo. Pro návrat na seznam piv, která se u nás čepovala klikněte zde





























© 2006 - 2012 MCK