Broumovský Opat speciál 12° medové kvasnicové


Opat 12° medové jsme jste již v Netopýrovy mohli ochutnat (dostal od vás průměrnou známku 2 na sedmibodové stupnici), teď můžete vyzkoušet jak chutná nefiltrované.

Nejstarším sladidlem na světě. je med. Kvašené nápoje vyráběné z medu zná lidstvo od nepaměti. Nejzámějším z těchto nápojů je medovina. Z medu se ale samozřejmě také dá vyrábět pivo. Medový ležák OPAT je pivem, které je vyráběno tradičním způsobem klasickou pivovarskou technologií. Do piva jsou přidávány tři druhy medu. Dva z nich, luční a lesní, jsou nakupovány na Moravě. Třetím druhem je med kaštanový. Je dovážen ze Slovinska. Včely jej sbírají v kaštanových sadech, které jsou vysazovány právě za účelem sběru medu. Cukry, které jsou ve sladu a medu obsaženy se v průběhu hlavního kvašení a dokvašování přemění na alkohol a zároveň se pivo přirozeným způsobem dostatečně nasytí kysličníkem uhličitým. Po medu zůstává v pivu příjemná chuť a vůně.

V malebné krajině východních Čech, za hradbou Broumovských stěn, v blízkosti Adršpašských skal, v části Broumova zvané Olivětín, se nachází jeden z nejstarších klášterních pivovarů v Čechách. Pivovar je pokračovatelem tradice benediktinského pivovaru, umístěného původně v Broumovském klášteře. Jelikož původní klášterní pivovar několikrát vyhořel, rozhodla církev o vybudování nového pivovaru mimo areál kláštera. Ten byl postaven v letech 1712-1714.

Pivovar má vlastní sladovnu a je tak soběstačný s jednou z hlavních surovin k výrobě piva - ječným sladem. Má rovněž zdroj vlastní vody - v objektu pivovaru je artézská studna. Třetí základní surovinou k výrobě piva, kterou pivovar nakupuje, je žatecký chmel. Pivo je typickým představitelem tzv. "českého piva", chlebnatým, doprovázeným příjemnou chmelovou hořkostí a řízem, zlatožlutého zbarvení. Tedy kritéria, která preferuje český konzument.




Jak se vám tohle pivo u nás libilo? Zde jsou výsledky Vašeho hlasování (Stupnice 1 (nejlepší) - 7 (nejhorší)):

1  [29%]
2  [14%]
3  [29%]
4  [7%]
5  [0%]
6  [14%]
7  [7%]

Průměrná známka piva je 3.07

Pokud chcete hlasovat pro pivo, které se zrovna čepuje, naleznete jej i s hlasováním v panelu napravo. Pro návrat na seznam piv, která se u nás čepovala klikněte zde





























© 2006 - 2012 MCK