Varnsdorfský Kocour Smoked Stout 12°


Kouřový Stout

obs. alk 5,1%

Stout - druh britského, svrchně kvašeného tmavého piva spatřil světlo poprvé v roce 1730 v Anglii. Pro svou příjemnou pitelnost a výživnost zároveň, se stal velmi rychle populární a rozšířil se do Irska (zde se vaři suchá varianta tzv Dry Stout-např Guinness) a odtud dále do britských kolonií . Stal se tak jedním z nejvyhledávanějších pivních druhů světa.Vaří se z barvících sladů, praženého sladu a někdy také z praženého nesladovaného ječmene. Je velmi tmavý až mahagonově černý, neprůsvitný.Zakváší se speciálními násadami svrchních kvasnic a užívá se anglických odrůd chmele bohaté na hořké látky.Výsledkem je krémově hebké pivo se smetanovou, hustou pěnou, praženou vůní s aroma Mocca kávy. Podstata je tělnatá až hustě krémová, v chuti dominují pražené, čokoládové nebo kávové tóny s lehkou ovocnou nakyslostí či chutí po spálených hrozinkách s výrazným suchým dozníváním chmele. Postupně se začalo vařit několik typů stoutů ( Milk Stout, Sweet Stout, Dry Stout, Oatmeal (ovesný) Stout, Chocolate Stout, Coffee Stout,Oyster(ústřicový) Stout, silný Imperial Russian Stout atd) V malých amerických minipivovarech, zejména v oblastech u severozápadního pobřeží, začali v 80 letech experimentovat se sladem, který se nakuřoval nad ohněm, podobně jako při uzení mořských ryb. Metoda nakuřování sladu se hned ujala a tento kouřový slad se pak přidával do místního Porteru (styl piva velmi podobný Stoutu).Vznikl tak druh piva označovaný jako Smoked Porter.Dnes Vám představujeme pravděpodobně první lehce nakuřovaný Smoked Stout ve střední a východní Evropě.Pivo bylo opět uvařeno v Pivovarském domě pod dohledem ing. Šuráně ve spolupráci s pivovarem Varnsdorf, který se do budoucna bude soustředit na vaření různých světových pivních druhů.Má 12 Plato a 5,1% alkoholu. Při vaření byly použity nejen barvící slady, ale také pražený slad, pražený nesladovaný ječmen, kouřový slad (cc 20%) a speciální britské kvasnice svrchího kvašení typu Stout.Výsledkem je krémový Stout s chutí čokolády, kávy, svíravě suché praženosti a ovocné natrpklosti se suchým dozníváním. Menší množství kouřového sladu dodá Stoutu lehce uzené aroma i chuť.

Dej Bůh štěstí

Jiří Jobánek, Petr Žalio - Kvasný Průmysl




Jak se vám tohle pivo u nás libilo? Zde jsou výsledky Vašeho hlasování (Stupnice 1 (nejlepší) - 7 (nejhorší)):

1  [21%]
2  [38%]
3  [21%]
4  [10%]
5  [3%]
6  [7%]
7  [0%]

Průměrná známka piva je 2.59

Pokud chcete hlasovat pro pivo, které se zrovna čepuje, naleznete jej i s hlasováním v panelu napravo. Pro návrat na seznam piv, která se u nás čepovala klikněte zde





























© 2006 - 2012 MCK