Varnsdorfský Kocour Rauchweizen 14,4°


Tohle pivečko bylo uvařeno v pivovaru ve Varnsdorfu.

obj. alk 6,4%

POZOR: Máme pouze omezené množství.

Pod názvem Rauchweizen označujeme v pivovarnické terminologii kouřové pšeničné pivo. Pšeničná piva jsou velmi starobylá a lze se domnívat, že svůj původ mají v Čechách. V průběhu času si svoji oblibu pak našla především v sousedním Bavorsku, kde je dnes vaří snad každý pivovar. Piva tohoto typu se zde označují jako Weizen nebo Weisse (bílá). V části Bavorska, v oblasti zvané Franky se však zachoval i další velmi netypický pivní styl, označovaný jako Rauchbier, tedy kouřové pivo. Tento typ piva je rovněž velmi starobylý a dodnes jej nalezneme pouze v samém srdci Franků, tedy v okolí jeho hlavního města Bambergu. Název piva je odvozen od jeho výrazně kouřové chuti. Pivo se totiž vyrábí ze speciálního nakouřeného sladu, který se připravuje tak, že se ječmen doslova udí nad voňavým kouřem z bukového dřeva. Způsob sušení sladu kouřem je skutečně metodou vpravdě středověkou a nezachoval se nikde jinde na světě. Samotné městečko Bamberg je obklopeno hlubokými bukovými lesy, které jsou zdrojem kvalitního otopu na přípravu kouřového sladu. Některé pivovary, kvůli dřevu na slad, dokonce mají i lesy vlastní. Pivu vařené z takového sladu pak získává přirozeně skutečně velmi intenzivní, nezaměnitelnou chuť kouře. V bavorských Francích vaří tento styl piva už asi jen dvě desítky pivovarů. Běžně se vaří jako ležák, ale dva pivovary jej vaří i jako piva pšeničná (Rauchweizen). Nejlepší ukázku tohoto stylu nalezneme přímo v Bambergu v pivovaru Schlenkerla- Heller.Pivo Rauchweizen v sobě snoubí jak osvěžující ostrost a trpkost pšeničného piva, tak i nádherný charakter kouřového sladu. Pivo, které Vám je představováno, je v České republice naprostým unikátem.Podobně jako další, Vám představené speciály, bylo uvařeno pod dohledem špičkového odborníka Ing. Jana Šuráně. Tento Rauchweizen má stupňovitost 14,4%, objem alkoholu je 6,4%. Speciální kouřový slad byl přivezen přímo ze sladoven v Bavorsku (sladovna Weyerman Bamberg). Podíl nakouřeného sladu činí 25%. Tak jako klasická pšeničná piva, je i toto svrchně kvašené a nefiltrované, tedy kvasnicové. Vzhledem k menšímu podílu kouřového sladu (v samotném Bavorsku se užívá běžně 60-80% kouřového sladu-chuť je velmi kouřová až uzená) dominují spíše vlastnosti piva pšeničného, ale kouřový charakter přesto zůstává patrný. Napijme se tedy kousku historie s pivovarskýmpozdravem: Dej bůh štěstí!

Jiří Jobánek, Petr Žalio- Kvasný průmysl




Jak se vám tohle pivo u nás libilo? Zde jsou výsledky Vašeho hlasování (Stupnice 1 (nejlepší) - 7 (nejhorší)):

1  [50%]
2  [33%]
3  [11%]
4  [6%]
5  [0%]
6  [0%]
7  [0%]

Průměrná známka piva je 1.72

Pokud chcete hlasovat pro pivo, které se zrovna čepuje, naleznete jej i s hlasováním v panelu napravo. Pro návrat na seznam piv, která se u nás čepovala klikněte zde





























© 2006 - 2012 MCK